11 Kasım 2008 Salı

Bir Karın Ağrısı | En büyük derbi bizim derbi..

Memleketimin basını eskiden büyük maçlara derbi derdi. Trabzonla oynayan Istanbul takimlarını, o hafta derbi maçına çıkıyor diye bilirdik misal. Zaman içerisinde, aynı şehrin takımı kardeşim hezeyanı ile İstanbulspor maçına çıkan Galatasaray Fener Besiktas yine derbi maçı tamlamasına maruz bırakıldı. Hicbir tribünü ilgilendirmesede..

italya'da farkli şehirlere mensup 7 takimin oynadigi derbi maclari var. Özellikle milano-torino şehirlerinin takımları arasındaki maçlara derbi denmesinin nedeni bu takımların serie a'da kazandıkları başarılardır muhtemelen. Burdan hareketle memleket derbilerine bakarsak, trabzon maçları başlı başına derbidir.. bu klüplerin sadece spor alanında rekabet etmesinden ve başarı denen ortak hedefe ulaşma gayelerinden bahsedilerek bu görüşe bir savunma yaratilabilir..
Dünyanın en eski derbisi sheffield derbisi olarak anılmakta. Sheffield derbisi deyince sheffield united- sheffield wednesday karşılaşmaları akla gelebilir. Ancak bu derbi, iki amatör takım olan sheffield fc ve hallam fc arasında 1861 yılından beri devam etmekte. Sheffield dunyanin ilk, Hallam ise ikinci futbol takimidir..
Sagda solda surekli konusulan; dil, din, irk, sosyal statu gibi konulardan kutuplasan takimlardan orneklemeler verip defalarca sunulan yemegi tekrarlamak istemiyorum. kimine gore karsilasmanin dunya capinda izlenme orani, kimine gore aradaki dil\din\irk vs.. farki, kimine gore karsilasmanin bol sifirli getirileri onu en buyuk yapiyor.. Hangisi en buyuk, halen daha da kararlastiramasakta lig, ulke, klasman ayirmaksizin bir kitlenin sene boyu bekledigi bir mac var ise, o kitle icin en buyugu odur.. Misal yasadigim semtin amator cocuklari bu hafta cok heyecanlilar.. Hic ses etmeden idmanlarini izliyorum..