22 Ocak 2009 Perşembe

Asr-ı körlük


Son bir kaç gündür, bir çok basın ve medya kurumlarınca haber edilen bir kitap var. Hatta haber edilen demek haksızlık olur; pohpohlanan, yerlere göklere koyulamayan bir kitap..

22 Ayar Altın kaplamalı.. Tam 30 kilo.. 2 yılda 40 kişi tarafından hazırlandı.. İsviçre'de basıldı.. Gerçek deri ile ciltlendi.. Bununla da bitti miii?? Bitmediii!! Bir de bu kitap altın yumurtluyor..

Vapurdaki satıcıların usulüyle insanlara yaklaşan tavırları zaten yeterince sinir-i sistemimizi zedelemekteyken bir de Galatasaray'ın henüz bir-iki ay önce çıkartmış olduğu "Yüz Yılın Öyküsü" adlı eser hiç yokmuş gibi davranmaları işe gelmeyince nasıl da körleştikleri iddiamızın bir ispatıdır. Haberlerde geçen "daha önce dünyanın en büyük kulüplerinden x'de yaptırmıştı" "bu ülkemizde bir ilk" "kimse'nin düşünemediği iş" safsatalarına inananlar dahi çıkıyor. Fener 2 sene öncesinde Ş.L Çeyrek Finaline çıktığında da aynı hava estirilmişti memleketimizde. Sanki ilk kez bir Türk Takımı Çeyrek Finale çıkmış gibi. Hatta Sanki bu ülke'ye UEFA ve Süper Kupa hiç gelmemiş gibi..


Yüz Yılın Öyküsü

Büyük Galatasaray Tarihi


4 yıl boyunca, İstanbul, Ankara ve İngiltere’deki değişlik arşivlerde, kütüphanelerde haftalarca süren ve aralarında bilim adamlarının da bulunduğu uzman bir ekibin çalıştığı projeyle, Türkiye’de ilk kez, kapsamlı bir Galatasaray Tarihi yazıldı, ilk kez yayınlanacak fotoğraflar günışığına çıkarıldı.

Çalışma sırasında, kurucumuz Ali Sami Yen dahil, bugüne kadar bilinmeyen birçok özel arşivlere ulaşıldı. Galatasaray Müzesi baştan sona tarandı, Osmanlıca metinler çevrilerek birçok yeni bilgiye erişildi. Nesnel ve bilimsel bir bakış açısıyla kitabın yazımı ve tasarımı tamamlanarak basıldı.

656 sayfadan oluşan ve bugüne kadar yayınlanmamış bir çok fotoğraf ve belgeyi içeren, metinleri Mehmet Şenol ve kısa bir süre önce kaybettiğimiz Mehmet Ali Gökaçtı tarafından hazırlanan, önsözü değerli üyemiz Kemal Onar tarafından yazılan Büyük Galatasaray Tarihi kitabı, ana ekseni futbol olmak üzere sportif, idari, mali etkinlikleri de içerecek şekilde kaleme alındı.

Kulübümüzün kuruluş yılından ilham alan bir anlayışla 1905 adet basılan ve özgün bir yayın kalitesini yansıtan bu kitap 1’den 1905’e kadar numaralandırıldı.