11 Ocak 2010 Pazartesi

Anlayana!

KÖPEKLERİN düşünme yetenekleri insanla kıyaslandığında elbette çok sınırlıdır. Ancak psikolojinin temeli sayılan öğrenmenin mekanizması açısından pek fazla fark yoktur. Fark öğrenilen şeye gösterilen tepkilerin çeşitliliğindedir.

Örneklersek;

Sahibi tarafından saldırma komutu verilen KÖPEK, emri yerine getirdiğinde, yiyecekle ve başı-yanağı okşanarak ödüllendirilir.

Aynı konuyu insanlar açısından da örneklersek, saldırma komutu verilen KÖPEK-İNSAN, emri yerine getirdiğinde dolarla ve -koçum benim sözleri eşliğinde- sırtı sıvazlanarak ödüllendirilir.

Ama saldır komutu verilen KÖPEK veya İNSAN-KÖPEĞİN seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır! Bunun ilki ve en önemlisi psikolojik problemli örnekler bulunmalıdır. Şaşırmayı!!!, bu kesinlikle doğru;

İnsanlar gibi köpeklerde psikolojik problemler yaşamaktadır; çevresiyle olan ilişkilerini doğrudan etkileyen bozuklukları vardır, bunun en tipik örneği agresif (saldırgan) davranışlardır ve KÖPEĞİN veya İNSAN-KÖPEĞİN anksiyetesi (gerginliği) dışarıya yönelmiştir. Bunların tamamı tedavi gerektiren psikolojik problemlerdir.

Lafı uzatmadan sonuca gelecek olursak, saldır komutunu vereceğimiz KÖPEĞİN'de, İNSAN-KÖPEĞİN'de psikolojik problemleri olan, kişiliği zayıf; cebine zarf koyulunca:

-Aman olur mu efendim (sahibim) ne gerek vardı sadece görevimi yaptım diyerek parayı cebe indirecek,

sahibinin ise sırtını sıvazlayarak ve/veya yanağını okşayarak;

-Aferin koçum dediğinde,

gülümseyerek (yılışma seviyesinde), başını yana eğecek bir tip olması değişmez özelliklerdir.

Sakın Anlamamazlıktan Gelmeyin !

nostalgia 03.01.05