3 Nisan 2009 Cuma

Futbol asla sadece futbol değildir #2


HOLİGANİZM & FANATİZM


Holiganizm; halk arasında sokak serserisi olarak tanımlanabildiği gibi “sıklıkla şiddeti yada yıkıcı davranışlar gösteren başıboş ve gürültücü kişi “ olarak tanımlanır.

Fanatik ise tutmuş olduğu takıma her ne olursa olsun bağlanan ve takımın kazanması için her yolu meşru gören kişidir. Holigan içinse takımın kazanması veya kaybetmesi pek önemli değil esas önemli olan mevzu çıkartmak ve sağa sola salça olmaktır yani kendi maçını kazanmaktır başka bir açıdan.

Fanatizm, amaç unutulduktan sonra, kalmayan amaca ulaşmak için gözün kararması hırsın dörde katlanmasıdır. Holiganizm ise tayfaların kendi amaçları için zaman zaman stat kapılarına döner bıçaklarıyla, molotof kokteylleriyle dayanmasıdır.

Holiganların bu saldırganlıkları, genetik bir temele mi dayanıyor? Bu huylarını, daha doğuşlarında, babalarından analarından mı almışlardır? Yoksa, çocuklarında gördükleri terbiye biçiminin sonucu olarak mı bu hale gelmişlerdir? Veya bunların büyük bir kısmı, aslında normal gençlerdir de, tuttukları takım etrafındaki dayanışma hareketi içinde bir "toplum psikolojisi" havasına girip şiddete mi yönelmektedirler? Bu sorular daima sorulmuş fakat ne net bir sonuca ulaşılabilinmiştir ne de gerçekten ulaşılmak istenmiştir. Sebepleri kendi içinde gizli bir hikaye olarak yazılmaya devam etmektedir..