4 Nisan 2009 Cumartesi

Futbol asla sadece futbol değildir #3



HOLİGAN SAVAR KANUNLAR


Control of Alcohol Act (1985), Sportif olaylar sırasında alkol tüketimini kontrol altında tutmayı amaçlayan bu kanun ile stat çevresinde alkol satışı ve izleyicilerin stada alkol sokmaları yasaklanmış, sarhoş taraftarların stada girmeleri engellenmiştir.


The Football Spectators Act (1989) Futbol Seyircileri Kanunu mahkemelere futbolla ilgili şiddet olaylarına karışan kimselere İngiliz takımlarının ülke dışında oynadığı maçlar sırasında İngiltere’den çıkış yasağı getirme ve bu kişilere maç tarihinde belirlenmiş polis istasyonlarında bulunma zorunluluğu getirme yetkisi vermiştir.


The Football Offences Act (1991) Futbol Suçları Kanunu ile sahaya veya seyircilere yabancı madde fırlatılması, ahlak dışı ve ırkçı tezahüratta bulunma ile seyircilerin sahaya girmesi yasaklanmış karaborsada bilet satımı suç haline getirilmiştir. Ayrıca kanun polis amirlerine gerekli gördükleri araç ve seyircileri durdurup arama yetkisi vermiştir.


The Football Offence and Disorder Act (1999) Futboldaki Düzensizlikleri Önleme Kanunu mahkemelere daha önce futbolla ilgili şiddet olaylarına karışmış kişilere gerekli sebepler oluştuğu takdirde ülke içi ve dışındaki maçlara 2 ila 10 yıl arası katılmakta men cezası verebilme yetkisi tanımıştır.


The Footbal Disorder Act (2000), Bu kanun ile polisin ve mahkemelerin yetkisi daha da genişletilmiştir. Böylelikle futbol maçlarında men ve ülkeyi terk etmeme cezası kişinin daha önce bir suç işleyip işlemediğine bakılmaksızın polis amirinin yeterli sebepler oluştuğuna inandığı, gerekli ve faydalı gördüğü durumlarda mahkemeye yapacağı şikâyeti ile birlikte sağlanabilir hale getirilmiştir.